Dan gorskih reševalcev 2019

V soboto, 15. 6. 2019, je v Mojstrani v okolici Planinskega muzeja potekal Dan gorskih reševalcev, kjer so se petčlanske ekipe pomerile v tekmovanju iz prve pomoči. Na štirih delovnih točkah so morali reševalci oskrbeti poškodbe in bolezenska stanja, ki jih najpogosteje srečamo pri nesrečah v gorah (padec z višine, odprti zlom roke, udar strele, poškodba medenice …). Sodelovalo je 13 ekip iz 11 postaj GRS ter gostujoča ekipa gorskih reševalcev iz Srbije.

GRS Koroška je v zasedbi Ozimic M., Ozimic J., Zajec J., Miklavžina A., Plesec A. izboljšala lanski rezultat in dosegla odlično drugo mesto. Prvo mesto je osvojila GRS Škofja Loka, tretji pa so bili reševalci postaje GRS Ljubljana.

Sledil je prikaz reševanja s helikopterjem, kjer je Komisija za letalsko reševanje obiskovalcem prikazala spust reševalca s pomočjo vitla ter dvig ponesrečenca v helikopter. Navzoči pa so si kasneje lahko ogledali še reševanje iz ferate in spust ponesrečenca v nosilih s pomočjo vrvne žičnice, ki so ga izvedli reševalci GRS Mojstrana.

Uradni program je bil zaključen s podelitvijo pokalov in priznanj sodelujočim ekipam in z izročitvijo značk GRZS novim gorskim reševalcem.

Novi člani GRS Koroške:  Ozimic Miha, Ozimic Jure, Zajec Jaroš, Miklavžina Andraž, Plesec Alja, Flis Matej