“EL BALOS”

2
Delo na delovišču.

 

Priprave na poletno planinsko sezono so v polnem teku. Reševalci GRS Koroške se od 13.5.2015 vsako sredo zberemo v Balosu (Mušenik pri Črni na Koroškem), kjer imamo svoj poligon za izvedbo treningov in vaj za reševanje v letnih razmerah. Dvajset metrov visoka navpična stena nam nudi številne možnosti za ponovitev manevrov, ki jih uporabljamo za reševanje z vrvno tehniko.

Začeli smo s tehniko reševanja v improvizirani reševalni akciji, ponovili izdelavo vrvne ograje, spust in vzpenjanje po vrvi s prehodom čez vmesne fiksne točke. Nadaljevali z organizirano reševalno tehniko, kamor spada rokovanje s statičnimi vrvmi, vitlom Ortles, pripomočkom ID, TSL nosili, itd. Na treningih uporabljamo vse tehnične pripomočke, ki nam služijo za reševanje v gorah in na težko dostopnih terenih. Tako smo nazadnje izpeljali reševanje zaplezanega alpinista s pomočjo trikotnega sedeža.

Na manjšem travniku pod steno pa lahko vadimo tudi prvo pomoč.

Na prihajajočo planinsko sezono smo dobro pripravljeni, v  kar smo se lahko prepričali s posredovanjem na Peci, dne 6.6.2015.

Peter N., fotografije: Jani G.