Iskanje izgubljenih planincev na Peci

1.3.2014 ob 16.33 uri smo dobili preko centra za obveščanje obvestilo, da so se trije mladi planinci iz Maribora – dva moška in ena ženska izgubili na Peci.
Ob 12:00 uri opoldne so dosegli vrh . Zaradi megle in slabe vidljivosti so se izgubili na vrhu Pece. Štiri ure so brez uspeha iskali sestop z vrha in zašli proti Poljskim jamam, kjer so na srečo našli mejni kamen z oznako XX 60 tako, da so lahko sporoči lokacijo, kje se nahajajo.
Aktivirana je bila tudi gorska reševalna služba iz Železne Kaple.
Z reševalnimi vozili smo se odpeljali do gondole na avstrijski strani Pece, kjer smo se pridružili avstrijskim kolegom. Po prihodu na vrh smo v koči Siebenhütten dobili informacijo, da je skupina reševalcev, katera dežura na smučišču na Peci že odšla proti vrhu. Zaradi goste megle in sneženja je morala skupina obrniti.
Štirje reševalci iz Železne Kaple in sedem reševalcev GRS Koroške ter psička Kan smo se opremljeni z GPS-i odpravili proti pogrešanim pohodnikom in proti sedlu Kneps, kjer smo srečali prvo skupino, katera se je vračala proti koči Siebenhütten. Močan veter, sneženje in megla sta močno ovirala naše napredovanje. Vseskozi smo morali biti pozorni kje hodimo in s pomočjo GPS-a določevati smer, saj je bila vidljivost na nuli.
Ob 19.40 uri smo našli pogrešane planince. Razveselili so se naših klicev in čelnih svetilk. Kljub toplim oblačilom in dobrim pohodnim čevljem so bili premraženi. Oskrbeli smo jih z toplim čajem, zamenjali zmrznjena oblačila in se odpravili proti smučišču na Peci. Na vrhu smučišča jih je čakal snežni teptalec in jih odpeljal do koče Siebenhütten. Upravnik koče Siebenhütten je pripravil za podhlajene planince in reševalce, kateri smo sodelovali v akciji topel obrok in čaj. Ob 22.00 uri smo se z gondolo odpeljali v dolino in nazaj v Črno. Planince smo odpeljali v Podpeco, kjer so imeli svoj avto.
V akciji je sodelovalo 14 reševalcev GRS Koroška z zdravnico in reševalnim psom, 8 reševalcev iz GRS Železna Kapla z zdravnikom in 8 reševalcev s smučišča Peca.