IZPITI LAVINSKIH PSOV RADUHA 2016

Dne 12.3.2016 so potekali izpiti lavinskih psov GRZS na območju Raduhe. Izpiti so potekali po različnih kategorijah od začetnikov pa do psov , ki so potrebovali potrditev licence. Vseh reševalcev na izpitu in psov je bilo 16 iz različnih društev po Sloveniji.

V petek 11.3.2016 zvečer se je v zavetišču  GRS Koroške  pod Raduho zbralo okoli 12 reševalcev. V sproščenem pogovoru smo si izmenjali kar nekaj koristnih podatkov, katere bomo uporabljali pri vzgoji in šolanju reševalnih psov. V soboto zjutraj smo ob 08.00 pričeli z izkopavanjem »grobov«.  Dva delovišča s štirimi »grobovi« smo napravili v bližini zavetišča, saj je obstajala nevarnost proženja snežnih plazov.  S pravim delom ( preizkusom ) smo pričeli ob deveti uri. Do pričetka izpitov so do zavetišča že prišli ostali reševalci s psi, ki so morali opravit preizkus.  Preizkus je potekal brez posebnosti in po načrtu ter se zaključil ob 12.30 uri. Sam preizkus je potekal v dveh fazah. V prvi fazi je bila reševalcu pregledana vsa potrebna oprema, prav tako pa je moral odgovoriti na nekaj vprašanj glede vede o plazovih, organiziranega reševanja v plazu in kinoloških zadev.  Po opravljenem teoretičnem delu je vodnik skupaj s psom odšel na določeno delovišče, kjer je opravil še praktični del preizkusa. Vsi prisotni so opravili izpit po določenih kategorijah. Po analizi smo vsi ob 13.30 uri odšli do koče na Grohatu, kjer sta oskrbnika nam pripravila res dobro kosilo. Po kosilo smo se odpravili do kmetije Bukovnik, kjer smo vsak posebej nadaljevali svojo pot proti domu.

V času izpitov so bile prave zimske razmere saj je ves čas rahlo snežilo in pihal zmeren veter. Pri organizaciji in izvedbi izpitov so aktivno sodelovali tudi določeni člani društva GRS Koroške.

Besedilo: načelnik GRS Koroške Hubert Enci

Foto: reševalec GRS Koroške Ivan Gradišnik