Ko ljubljenčki potrebujejo pomoč

Prevod iz revije Bergretter
RCH

Vedno pogosteje morajo gorski reševalci reševati v gorskem svetu tudi živali. Večinoma s srečnim koncem. Ne samo ljudje, vedno znova potrebujejo pomoč gorskih reševalcev tudi štirinožci, ki se znajdejo v izgubljenem položaju. Nazadnje so morale reševalke in reševalci iz postaje Hermagor (Šmohor) v drugi polovici januarja reševati psa Dobermana. Štitinožcu je na Guggenbergu na ledu zdrsnilo in padel je okoli 150 m globoko v neprehoden graben. Dobro zavarovanega, so reševalci dvignili navzgor in ga nepoškodovanega predali lastniku. Da reševanja živali sploh niso tako redka, ve tudi Erwin Oraze, vodja BRD Ortsstelle Ferlah (GRS Borovlje). »Pri petih reševanjih psov sem bil sam zraven. Morali pa smo reševati tudi druge živali, kot n.pr. tele, ki je padlo v rudniški jašek, ali ovco, ki je zašla na skalno polico od koder ni mogla več nikamor« pove.
Potrpežljivo čakanje
Eno od reševanj mu je posebno ostalo v spominu. N.pr. tisto, ko je pes spremljal lastnika na smučarski turi na Weinash. Pes je sledil lastniku in zdrsnil v odsekano poledenelo globel. Ko je lastnik v strmem predelu opazil, da mu pes ne sledi več, mu ni preostalo drugega, kot da alarmira GRS, saj s seboj ni imel ledne opreme. Erwin Oraze je nato z dvema kolegoma splezal do psa, katerega so najprej zavarovali, nato pa navezanega spustili na varno. Ubogi pes je do njihovega prihoda moral čakati uro in pol. Reševanje štirinožca je potekalo potem brez problemov: » pri vseh dosedanjih reševanjih psov smo ugotovili, da ti čutijo za kaj gre. Dopustijo da z njimi počnemo skoraj vse, brez težav jim lahko n.pr. nadenemo oprt«, ugotavlja Erwin Oraze. Če je mogoče, pa je vendarle smotrno uporabiti nagobčnik. Nujno pa to do sedaj še ni bilo nikoli.«
Neuspešno reševanje
Pri neki drugi akciji,je bilo potrebno reševati psa, ki je padel čez slap v sotesko Čepa (Tscheppaschlucht ). Pri tem primeru se je pokazalo, da je reševanje štirinožcev podobno in prav tako zahtevno, kot reševanje ponesrečenih ljudi. Da bi,spravili psa na varnejši teren, je bilo potrebno reševanje od zgoraj, z uporabo jeklenice. Reševanje se je končalo tragično, saj je pes padel. Psa je zmedel lastnik, ker ga je med reševanjem klical. Tako je bila vsaka pomoč zanj prepozna. »Večina lastnikov psov pa je sicer zelo preudarna «, pravi Erwin Oraze.
Text: Christa Hofer , Fotos: Erwin Oraze