Na območju Pece se je izgubil turni smučar – 6.1.2021

Včeraj 6.1.2021 smo bili aktivirani v iskalno akcijo na območju Pece. Zaradi goste megle se je izgubil avstrijski turni smučar, ki se je vračal z vrha Kordeževe glave v smeri proti smučišču na avstrijski strani Pece. Prvi so bili v intervencijo poklicani kolegi iz Gorske reševalne službe Železna Kapla. Ob 16.21 pa so za pomoč prosili tudi GRS Koroške.

Ob 16.42 je izvozila prva ekipa reševalcev s terenskim vozilom, motornimi sanmi in lavinskim psom. Zborno mesto smo določili v Mitneku blizu kmetije Najbrž. Dva reševalca sta se v iskanje vključila pri bivši karavli na Trčovem. S pomočjo motornih sani se je izvedla vleka reševalcev na smučeh nad Rišperg od tam pa so nadaljevali s turnimi smučmi proti Domu na Peci.

Akcijo smo koordinirali iz mobile baze v Podpeci.

Po podatkih avstrijske GRS in predvidevanjih, da je smučar na južni strani Pece smo dva reševalca s terenskim vozilom poslali tudi v Toplo.

Po srečnem naključju se je turni smučar iz megle res spustil na južno stran (Knepsovo sedlo- Topla), peš premagal zelo strmo grapo levo od planinske poti gledano gor, se ničkolikokrat prekobalil čez podrta drevesa, hodil po dan stari plazovini, in izčrpan, vendar živ in brez poškodb sam prebil v dolino Tople, kjer sta ga našla dva naša reševalca (ob 18.38). Odpeljala sta ga v Črno, kjer smo zaključili akcijo in ob toplem čaju počakali svojce, da so prišli po srečnega planinca. Iz Fritza bi ga lahko preimenovali v Feliksa.

V akciji je sodelovalo:

  • 17 gorskih reševalcev z enim zdravnikom iz GRS Koroške, 2 lavinska psa. Uporabili smo 4 terenska vozila, motorne sani in kompletno reševalno opremo za reševanje v zimskih razmerah.
  • 20 gorskih reševalcev iz BRD Bad Eisenkappel (Gorska reševalna služba Železna Kapla), zdravnik, gorska policija. Pomoč so nudili tudi žičničarji na smučišču Peca, ter lastniki koč na območju smučišča.
  • nekaj minut preden smo našli pogrešanega je bila aktivirana še postaja BRD Ferlach (Gorska reševalna služba Borovlje), vendar so njihov prihod še pravočasno preklicali.

Povzetek:

  • Takoj po sneženju se ne odpravljajte v gore, spremljajte snežne razmere in vremensko napoved. Zaradi večjih količin snega, ki je padal z močnim vetrom (tudi do 100 km/h) je velika nevarnost sprožitve snežnega plazu. Nevarna so strma, odprta in neporaščena pobočja, še posebej pa grape in žlebovi. Nevarnost predstavlja napihan sneg, novozapadli sneg in šibke vezi med snežnimi plastmi. Opazili smo tudi številne opasti oz. “vehe”, ki so nastale z južnim vetrom in segajo čez grebene severnih sten.
  • Če na Peci pridete v gosto meglo, ponavadi nad višino 1800 metrov in s sabo nimate GPS naprave in dobrega znanja iz orientacije se raje vrnite v dolino. Številne zimske iskalne akcije je na tem območju “zakrivila” prav gosta megla in pomanjkanje opreme in znanja iz orientacije.
  • Tokrat se je končalo srečno.

Zapisal: Peter Naglič.

Foto: Rajko Kos, Milan Plesec in Miha Ozimic.