NAPOTKI OBISKOVALCEM GORA IN TRENUTNE RAZMERE

V preteklem času je v sredogorju in visokogorju že padel sneg. Sneg se je obdržal predvsem na severnih pobočjih in nad 2000 metrih nadmorske višine. Temperature se ponoči marsikje spustijo pod ničlo in s tem tla posledično zmrznejo. Vsi obiskovalci gora morajo vedeti, da je za gibanje na takšnem terenu priporočljiv cepin in dereze. V nasprotnem primeru lahko kaj hitro pride do zdrsa kljub primerni obutvi. Gore so svet, kjer veljajo drugačni zakoni kot v dolini. Kdor hoče varno hoditi po gorah mora te zakone spoštovati in se jim prilagajati.

Za zimske obiske gora potrebujemo vso opremo kot za obiske v letnih razmerah. Poleg te opreme so obvezni še dobri zimski čevlji, gamaše, kakovostno zaščitno obleko pred vetrom, mrazom in mokroto, dobro termo izolativno obleko, zaščito pred močnim soncem, dovolj rezervnih oblačil in dovolj tople tekočine in hrane. Planinske koče so pozimi v večini zaprte. Poleg navedene opreme so obvezni še tehnični pripomočki: cepin, dereze in lavinski trojček (lopata,lavinska žolna in sonda). Tehnično opremo se moramo naučiti uporabljati že v dolini.

Pri načrtovanju zimskih tur upoštevajte naslednje:

  • Pozimi v gore nikoli ne zahajate sami
  • V doli preverite vso tehnično opremo da je brezhibna
  • Pred začetkom sezone vadite hojo z derezami in ustavljanje s cepinom
  • Izbirajte poti ki so primerne vašim psihofizičnim naporom
  • Preverite odprtost planinskih koč
  • V gore ne odhajate ob obilnejšem sneženju
  • Odpravite se dovolj zgodaj in upoštevajte da so dnevi zmeraj krajši
  • O svojih poteh in načrtih obvestite domače

Vedno imejmo v mislih, da ko smo na vrhu smo šele na polovici poti. Naš cilj naj bo varna vrnitev domov.

Na naših koroških gorah to pomeni na Peci Raduhi, Olševi in Uršlji gori trenutno še ni snega. Prevoznost z vozili do izhodiščnih točk je normalno prevozna. Peš poti so na izpostavljenih delih deloma vlažne in mokre tako da je pri hoji potrebno pazit, da ne pride do zdrsa ali padca. Trenutno je v gorah inverzija ( 2.11.2015), kar pomeni, da je v gorah topleje kot v dolini. Nekaj planinskih koč je med vikendi še odprtih. O odprtosti koč se pozanimajte pri lokalnih planinskih društvih. Ob obisku gora upoštevajte, da so lahko na izpostavljenih delih že zimske razmer in je že potrebna zimska oprema.

Srečno in varno hojo v gorah vam želijo koroški gorski reševalci