Nočna iskalna vaja na Smrekovcu

V petek 10.4.2015 smo izvedli nočno iskalno vajo na področju Smrekovca.

DSCN6500 - KopijaScenarij vaje: GRS Koroške je bila preko Centra za obveščanje (ReCo SG) obveščena, da se je na Smrekovcu izgubil osnovnošolec. Skupina osnovnošolcev (5. r.) je bila na tri dnevnem zimovanju v Domu na Smrekovcu. Čez dan so se odpravili na zimski pohod na Krnes. Na povratku jih je zajela gosta megla. Eden od učencev se je oddaljil od skupine (želel je na WC). Ker so bili že vsi prezebli se je skupina hitro vračala proti koči. Čez nekaj časa so ugotovili, da učenca ni za njimi. Ena izmed učiteljic ga je čakala, ostali so nadaljevali pot po snežni gazi do koče. Ker učenca ni bilo nikjer, ga je učiteljica začela iskati in še sama zatavala. Iskala ga je več ur in po naključju našla pot do koče. Proti večeru je prišla v kočo in sprožili so iskalno akcijo, ki se je zavlekla v noč.

Ob 17 uri smo se odpeljali iz Črne proti Ludranskem vrhu. Prva skupina je s skupno opremo in pomočjo motornih sani krenila s Pudgarskega proti Kramarci in naprej do Doma na Smrekovcu. Druga skupina je parkirala avtomobile na cesti pod Kramarco (nad kmetijo Silvester) in nadaljevala peš do koče. V koči smo pripravili bazo in se razdelili v tri skupine. Reševalci so iskali pogrešanega po sektorjih z uporabo GPS naprav. V nočni iskalni vaji je bil poudarek na pregledu planinskih poti, objektov in čistin oz. travnikih, kjer je bila vidljivost še dovolj dobra, da bi uspešno našli pogrešanega. Ob 22.27 je bil najden pogrešani otrok. Bil je močno podhlajen s poškodbo kolena. Sledila je prva pomoč in transport s sanmi do koče. Takoj, ko so se vsi reševalci vrnili v kočo je sledila obsežna analiza (prva pomoč, Gps poti in točke, poročanje vodje skupin, transport, …). Ob 00.35 je bila vaja zaključena. V iskalni vaji je sodelovalo 11 reševalcev GRS Koroške in 7 članov Gorske policijske enote Celje.

Naslednji dan 11.4.2015 smo opravili še trening iskanja v plazu s pomočjo plazovnih žoln in s pomočjo lavinskega psa, ter ponovili nudenje prve pomoči zasutemu v plazu.

Ugotovili smo, da smo za primer iskanja pogrešanih oseb v gorskem svetu dobro pripravljeni in opremljeni.