Pomen dobrega sodelovanja policistov in predstavnikov gorskih reševalnih služb pri iskanju pogrešanih oseb – povzetek novinarske konference

Spoštovani,

na današnji novinarski konferenci v Slovenj Gradcu smo predstavili primer dobre prakse sodelovanja gorskih reševalnih služb in policije pri iskanju pogrešanih oseb.

V četrtek, 29. in v petek 30. oktobra 2015, je namreč na območju
Policijske postaje Slovenj Gradec potekala iskalna akcija pogrešanega 76-letnega moškega, ki so ga domači pogrešali že od srede, 28. oktobra 2015. Policistom so se pri iskanju pogrešanega pridružili člani gorskih reševalnih služb Koroška in Maribor. Zahvaljujoč dobri organizaciji in dobremu sodelovanju ter požrtvovalnosti sodelujočih, se je iskalna akcija uspešno končala.

Na novinarski konferenci so sodelovali:

Klemen Volontar, načelnik komisije za reševanje izpod plazov
Hubert Enci, načelnika Gorske reševalne službe Koroška,
Teja Čas, predstavnica Gorske reševalne službe Maribor
Boris Verdnik, policijskega inšpektorja v Oddelku za splošne policijske naloge, Sektorja uniformirane policije.
Marko Rožej, pomočnika komandirja Policijske postaje Slovenj Gradec,
Peter Naglič, predstavnik Gorske reševalne službe Koroška,

Predstavnika policije sta predstavila splošne podatke o iskanju pogrešanih oseb ter o številu iskalnih akcij v zadnjih dveh letih ter hkrati predstavila konkretno iskalno akcijo.

Povedala sta, da je bilo na območju PU Celje v letu 2014 17 iskalnih akcij, v katerih je poleg 63 policistov sodelovalo tudi 39 reševalcev. V letu 2015 je bilo na območju PU Celje 24 iskalnih akcij, v katerih je sodelovalo 131 policistov in 35 reševalcev.

Iskanje pogrešanih oseb se izvaja in organizira vselej, ko policija išče osebe, ki so pogrešane in je glede na okoliščine mogoče domnevati, da potrebujejo pomoč.Pri izvajanju ukrepov za iskanje oseb policija uporablja različne oblike dela, samostojno ali v sodelovanju z drugimi organi. V primeru izvedbe obsežnih ali zahtevnejših iskalnih akcij, predvsem na zahtevnih območjih oziroma terenih, policija predlaga Regijskemu centru za obveščanje, da se v iskanje vključijo tudi sile za zaščito in reševanje.
Pri tem policija predlaga potrebno število sodelujočih in po možnosti strukturo sil. Najpogosteje se v iskanje pogrešanih oseb vključujejo vodniki z reševalnimi psi, potapljači, jamarski reševalci, gasilci in pripadniki gorske reševalne službe. Pripadniki gorske reševalne službe so nepogrešljivi partnerji policije pri iskanju pogrešanih oseb na zahtevnih območjih, kjer je potrebo specialistično znanje, veščine, izkušnje, posebna oprema in psihofizično stanje iskalcev in njihove osebnostne lastnosti.

V nadaljevanju so tako predstavniki policije kot tudi predstavniki gorske reševalne službe predstavili konkretno reševalno akcijo 76-letnega moškega.
V četrtek, 29. oktobra 2015, je občan z območja Gradišča obvestil policiste, da je v bližini stanovanjske hiše opazil parkiran osebni avtomobil, ki je bil odklenjen, v vozilu so bili ključi, zraven vozila je na tleh ležala denarnica. Policista, ki sta odšla na kraj sta preverila lastnišvo vozila in stopila v kontakt s svojci lastnika vozila. Svojci so 76-letnika pogrešali že od 28. oktobra 2015. Policista sta skupaj s prijaviteljem takoj pregledala bližnjo okolico. Ker se je hitro temnilo sta zaprosila za vključitev večjega števila policistov, ter policistov gorske policijske enote in reševalcev GRS Koroška in GRS Maribor. Zaradi izjemno zahtevnega terena so v večernih urah z akcijo iskanja zaključili in z
iskanjem pogrešanega nadaljevali naslednji dan, zgodaj zjutraj.
Zahvaljujoč dobri organizaciji in dobremu sodelovanju ter požrtvovalnosti sodelujočih, se je iskalna akcija uspešno končala. Pogrešanega so v dopoldankih urah našli prezeblega in močno oslabljenega.

Lep pozdrav,

Milena Trbulin
Predstavnica za odnose z javnostmi
Policijske uprave Celje