Predstavitev GRS Koroške- Šola v naravi- OŠ Koroški Jeklarji Ravne na Kor.- 13.2.2020

“Zakaj pa vi hodite v službo, če za to ne dobite plačila?”, … je bilo eno izmed vprašanj pri predstavitvi Gorske reševalne službe Koroške med učenci 6. razreda OŠ Koroški Jeklarji z Raven na Kor., ki so bili od 10.- 14.2.2020 v zimski šoli v naravi na Kopah.

Obiskali smo jih 13.2. v popoldanskem času in v sklopu našega preventivnega dela predstavili našo organizacijo, dejavnost, opremo, …

Tako smo po uvodni predstavitvi, ki je vsebovala nekaj informacij o našem delu, krovni organizaciji, število društev in postaj, št. reševalcev, splecialnostih, statistiki nesreč, …

… razdelili učence na tri delovišča, kjer smo v praksi preizkusili opremo za reševanje v gorah.

Na prvem delovišču so učenci spoznali osebno opremo gorskega reševalca, tako zaščitno, kot tudi tehnično. Preizkusili smo uporabo derez in t.i. derezic in ugotavljali razliko, pravtako cepina in pohodnih palic, … v led smo zavrtali ledne vijake in preizkusili trdnost sidrišča, … v prvi pomoči smo našli zaščitno folijo in se z njo ogrnili, da nas je varovala pred močnim vetrom, ki je to popoldne kraljeval nad Lukovim domom.

Na drugem delovišču so si učenci med seboj pomagali z opremo za prvo pomoč. Imobilizirali so nogo sošolca, mu namestili vratno opornico in ga pritrdili v nosila TSL. Vsi prisotni so pomagali pri transportu “poškodovanega” s pomočjo vleke nosil po trdi snežni podlagi. Nato so poizkušali nosila tudi prenašati in s tem so ugotavljali razliko med težavnostjo enega in drugega transporta.

Na tretjem delovišču so učenci spoznali uporabo plazovnega trojčka (lopata, sonda in žolna). Zaradi zelo majhne količine snega smo največ pozornosti posvetili uporabi plazovnih žoln. To je bila prava iskalna akcija, saj jih je reševalec pred tem v gozd skril kar pet. Vsi učenci so se preizkusili v iskanju s pomočjo žolne in na koncu tudi vse uspešno našli.

                               

Pred leti mi je starejši kolega reševalec povedal, da eni pač imamo dve službi. Za eno smo plačani, druga je pa gorska reševalna. In takšen je bil tudi moj odgovor na zastavljeno uvodno vprašanje. Čeprav mi še danes vprašanje na da miru, ker le to zahteva zelo celosten odgovor. Verjetno bi lahko o naših občutkih, lastnem prepričanju in pripadnosti tej službi govorili ure in ure. Ponavadi pa zadevo hitro zaključimo in rečemo, tako smo se odločili in to je naše (moje) poslanstvo.

Z osnovnošolci smo preživeli lep popoldne. Jure, Matej, Zdenko in Peter.

P. N.