Snežne razmere

Petek, 31. januarja 2014

N/A

Splošna nevarnost plazov je velika, tj. 4. stopnje po evropski petstopenjski lestvici.Včeraj je snežilo. V osrednjem in zahodnem delu naših hribov je zapadlo od 20 do okoli 100 cm snega. Največ ga je zapadlo na Bovškem, drugod v Julijcih nekoliko manj. Tudi v hribih severne Primorske in delona Notranjske je zapadlo do okoli 50 cm snega, a se je tam meja sneženja čez dan dvigala. Pihal je okrepljen južni veter, ki je delal zamete. Sneg je bil v visokogorju suh, nižje pa moker. Na Pohorju in v vzhodnih Karavankah je bilo padavin precej manj, tam je zapadlo od 10 do okoli 30 cm snega.
Snežna odeja sega do nižin. Največ snega je nad 2000m v zahodnih Julijskih Alpah, kjer ga je do okoli 500 cm cm, drugod v Julijcih do okoli 350 cm, v zahodnih in osrednjih Karavankah in Kamniško Savinjskih Alpah pa tudi čez 200 cm. cm. Na 1500 m ga je v Julijcih do okoli 250 cm, drugod pa manj. Sneg je rahel in mehak in se globoko predira.
Nevarnost snežnih plazov je 4. stopnje, v vzhodnem delu naših gora pa 3. stopnje.
Snežna odeja je splošno nestabilna. Pričakujemo spontano proženje številnih plazov nesprijetega snega s strmih in srednje strmih pobočij. Na vzhodu bo spontanega plazenja precej manj, je pa tam snežna odeja potencialno nestabilna in se lahko sproži ob manjši dodatni obremenitvi predvsem na strmejših pobočjih in na mestih z napihanim snegom.
Oblačno vreme s padavinami se bo še nadaljevalo. Obilnejše in pogostejše bodo še naprej v Julijcih in predgorju ter v zahodnih Karavankah, drugod pa precej manj. Tam bo do ponedeljka zjutraj lahko zapadlo še od 30 do 100 cm snega. Meja sneženja se bo občasno dvignila nad 1000 m. Snežna odeja se bo sproti sesedala. Tveganje pred snežnimi plazovi bo ostalo veliko tudi v sredogorju. Plazovi se bodo lahko prožili tudi s strmih pobočij nad kakšnimi cestami.
Zaenkrat odsvetujemo obisk gora, razen v vzhodnih Karavankah in na Pohorju, kjer pa bo tudi potrebna previdnost.
Naslednje poročilo o stanju snežne odeje bo izdano v ponedeljek, 3.2.2014.

http://www.lawinenwarndienst.ktn.gv.at/143241_DE

140131-1200