Svetovni pokal EWS v gorskem kolesarjenju Petzen – Jamnica 2018

Dne 30.6. in 1.7.2018 je GRS Koroške sodelovala na Svetovnem pokalu EWS v gorskem kolesarjenju, ki je potekal na avstrijski strani Pece, v Jamnici in Podpeci. V dveh dneh se je na progo podalo okoli 500 tekmovalcev v različnih kategorijah. Tekmovanje je potekalo na svetovi ravni za kar gre zahvala organizatorjem in številnim prostovoljcem (ljubiteljem kolesarjenja in športa nasploh). S svojo nesebično pomočjo je Koroška pokazala svetovni javnosti, da ljudje živimo z naravo in športom in da nam adrenalinske dejavnosti niso tuje. Okolica ponuja številne možnosti za gorsko kolesarjenje tako rekreativne, kot tudi tekmovalne narave.

Reševalci GRS Koroške smo v soboto 30.6.2018 dežurali na spustih v Jamnici (Prevalje) in oskrbeli tri poškodovane kolesarje. (zlom komolca, globoko ureznino na nogi in površinske odrgnine). Na progah je dežuralo 10 reševalcev, ki so bili razdelejeni v dve ekipi. Za nadaljno oskrbo in prevoz poškodovanih je poskrbelo podjetje Paramedic iz Ljubljane (reševalno vozilo z zdravnikom).

V nedeljo 1.7.2018 pa smo dežurali na progah s Pikovega proti Igrčevim (Črna) in s Šteng mimo Hanžeja (Mežica). Oskrbeli smo zlom ključnice in dve ureznini, ter odrgnine na rokah in nogah. Na prograh je dežuralo 12 reševalcev. Dodatni reševalec je deloval v bazi na Peci, ki je poskrbel za nemoteno komunikacijo med vodjem tekmovanja in dežurnimi ekipami na terenu.

Čeprav smo prostovoljci smo poskrbeli, da so bili vsi poškodovani profesionalno oskrbljeni v najkrajšem možnem času in jih predali v nadaljno zdravstveno oskrbo v medicinsko bazo Petzen ali v bolnišnico Slovenj Gradec.

N.P.