Ture

20.12.2015 Großglockner (3798m), Avstrija. Gorjanc Jurij in Krznar Bojan.

Kot že večkrat do sedaj slišim na drugi strani telefona glas Jurija:” Je megla al, bo treba malo više”. “Kaj pa si imel v mislih”, ga vprašam?

“Grema  na Grossglockner, ob enih ponoči si pri meni, ob pol petih začneva hodit, ob štirih sva doma”. “Jaz sem malo bolan , ne vem kako bo šlo”, mu odgovorim. “Eh klin se s klinom zbija”, mi odgovori in mi ne preostane kaj veliko, da sva že na pol dogovorjena. Malo še uredim logistiko, potrdim  turo in Jurij že žene svojega Audija do Lucknerhaus-a. Jurij se je že prej pozanimal kakšne so razmere in te so dopuščale, da sva se dokaj poletno opremila in s čelnimi svetilkami odpravila proti vrhu. Od začetka malo več pogovora, nato vedno manj. Spodaj snega skoraj ni,  pod Studlhutte  malo gaziva po narejenih stopinjah in že sva na prvi vmesni točki. Nadaljujeva proti ledeniku, kjer je ob jutranjem svitu že opaziti grobe razpoke. Povzpneva se na greben in zadnja koča Erzherzog Johhan Hutte je že pred nama. Ob sončnem jutru se malo okrepčava. Jurij mi da power gel, ker jaz praktično nisem imel nič kaj prida hrane, le termovko čaja. Prepakirava stvari  v en nahrbtnik , dereze na čevlje, cepin v roke in zopet v gosji red, korak za korakom proti vrhu. Greben dokaj neugoden, sipek sneg, le tu in tam malo pomrzjenega, kar je bil razlog, da rečem Juriju, da se navežema. Dva najlonska vozla, vmes vrv in vrh je bil tokrat samo najin. Od veselja naredim še par slikic in se mu zahvalim za lepo turo. Na sestopu sva previdna, še posebej na grebenu. Med tem se živahno pogovarjava in srečava nekaj ljudi, ki jih je vrh še čakal. Ob enih sva pri avtu. Vesel sem, da sva skupaj z Jurijem opravila dobro turo in preživela lep dan v hribih. Sledi še zadnji pogled proti vrhu in odpeljeva se v megleno dolino.

Bojan K.

GG1GG2 GG3 GG4  GG6 GG7GG5

 

21.3.2015 Križnik (2097m) in Kordeževa glava (2126m), (Peca, Karavanke, Slovenija, Avstrija). Kaker Miran, Polanšek Angela, Naglič Peter.

Topla – Končnikovi travniki – Preval – Anijeva bajta – greben (XX/99) – Križnik – Knepsovo sedlo – Kordeževa glava – Poljanski žlih – Rišperg – Karavla – Mitnek.

Čudovita turno smučarska tura. Snega je nad gozdno mejo še dovolj za popolno uživanje. V Poljanskem žlihu trd (zbit) sneg. Pod 1500 m.nv. gnilec.

Foto: Keks.

IMG_4653_resize IMG_4654_resize IMG_4659_resize IMG_4662_resize IMG_4663_resize IMG_4664_resize IMG_4665_resize IMG_4666_resize IMG_4667_resize IMG_4668a_resize

 

14.3.2015 Jezersko (2034m) in Savinjsko (2001m) sedlo (Kamniško Savinjske alpe). Kaker Miran, Polanšek Angela, Naglič Peter, Hercog Jani in Anja, Maček Branko- Muc in Mojca.

V soboto smo opravili turni smuk z Jezerskega sedla. S turo smo začeli v Logarski dolini. Cesta je splužena do višine c.a. 900 m.nv. pri odcepu do bivše “Elektro” koče. S smučkami na nogah smo se povzpeli do prvih jeklenic, ki vodijo mimo Slapa Rinka. Nato pa smo jih nesli na nahrbtnikih malo nad izvir Savinje. Od tam naprej pa prava pravljica za turnega smučarja. V odličnih snežnih razmerah in toplem sončnem vremenu smo nadaljevali mimo “spominskega” balvana, čez Trihter v Mrzli dol. Od tam na Savinjsko sedlo in še skok na Jezersko sedlo, da smo pogledali kaj delajo Jezerjani. V zgornjem delu je bila smuka naravnost odlična. Nižje proti Okrešlju pa je sonce dodobra ojužilo snežno odejo. Sledil je obvezen postanek pri koči. Spust v dolino je ponudil še nekaj lepih zavojev pod slapom in vse do avta.

Foto: https://plus.google.com/u/0/photos/+MiranKaker/albums/6126353527775880273

track Savinjsko sedlo- TS

8.3.2015 Olševa 1929m (Karavanke). Krznar Bojan, Naglič Peter, Kaker Miran, S. Miloš.

Vzpon od Potočnika v Koprivni čez Kosove travnike in naprej do Foršnerce. V Mrzlem dolu smo prečili desno pod vrh Govce. Po strmi in kratki grapi smo se povzpeli v ključih na greben, ki pada direktno z vrha proti severu. Smučali smo po levem žlebu do višine Okarce, nato pa v desno proti snežišču v smeri L.K. Foršnerca. Po grabnu navzdol do stika z markirano potjo in na Zadnje travnike. Tam smo se srečali z Angelo in Mašo. V lahkotni smuki in sončnem vremenu smo uživali čez travnike vse do avta.

Oševa- direkt- turno

https://plus.google.com/u/0/photos/+MiranKaker/albums/6123946404651935921

 

7.3.2015 Smrekovec 1569m (Kamniško Savinjske Alpe). Peter Naglič.

Od Silvestra v Ludranskem vrhu sem štartal na smučeh, čez travnike in po planinski poti na Kramarco. Nadaljeval sem približno 500 metrov po cesti, ki pelje proti Koči na Smrekovcu. Nato se v desno odcepi vlaka, ki se vzpenja v območju markirane poti Čez Bukov stan. V dolgih ključih sem dosegel konec vlake in nadaljeval v območju Jagerske poti po grebenu (meja med gozdnimi lastniki). Približno sto višinskih metrov pod vrhom sem zopet naletel na vlako, ki pelje v levo, strmo proti vrhu Smrekovca. Tako sem opravil vzpon direktno na vrh. Odsmučal sem do koče in se malo okrepčal. Na povratku sem se ponovno povzpel na vrh Rome in smučal skozi gozd direktno na Kramarco. Od tam pa pod “telegrafnicami” in čez travnike do Silvestra. V gozdu sem smučal po pršiču in rahli skorji. Od Kramarce navzdol po odlično predelanem snegu. Na koncu pa me je pričakal pravi spomladanski srenec (“putrček”).

track Smrekovec direkt - turno

 

28.2.2015 Luže (Koprivna)- Veška kopa- Bistriška špica- Končnikov vrh- Kordeževa glava (2126m)- Grebenski žlih- Mitnek (Peca, Karavanke, Slovenija, Avstrija). Krznar Bojan, Gorjanc Jurij, Naglič Peter, Kaker Miran, Polanšek Angela, Lačen Nataša, Lačen Grega in Eva.

Z Luž smo se na smučeh podali na prečenje celotne Pece v smeri zahod – vzhod. V dobrih snežnih razmerah in čudovitem vzdušju smo krenili s planine Sp. Luže mimo lovske koče na Zg. Lužah. Od tam v okviru letne poti proti Bistriški špici. Približno na pol poti proti vrhu smo zavili levo proti Veški kopi. V sončnem vremenu smo nadaljevali čez celoten greben Pece vse do Kordeževe glave. Z vrha smo se spustili po Grebenskem žlihu (II, mesta S3-S4, 640m). Na prehodu v žleb je nas malenkost oviralo ruševje, nižje pa pričakal nedotaknjen pršič. Smučanje po globokem pršiču in vriskanje nas je spremljalo vse do Rišperga. Od tam pa po ojuženem snegu po cesti vse do Matjaža v Mitnek (Podpeca). Čudovita tura v dobri družbi je poskrbela, da je bil dan popoln.

track luže-mitnek

15.2.2015 Knipsovo sedlo 2012m – Peca (Avstrija, Karavanke, Smučišče Peca). Krznar Bojan.

Po smučarskih progah do zgornje postaje gondole in naprej na vrh smučišča na avstirjski strani Pece. Med ruševjem na Knepsovo sedlo. Na vrhu je bila megla in s tem slaba vidljivost. Snega je malo, zato sem zaključil turo na sedlu. Za zimski pohod na Peco bo verjetno bolje izbrati peš varianto z Rišperga.

IMG_20150215_103939 IMG_20150215_121709 IMG_20150215_121717 IMG_20150215_121722 IMG_20150215_122419 IMG_20150215_102052

8.2.2015 Bistriška špica 2113m – Peca (Avstrija, Karavanke). Gorjanc Jurij, Krznar Bojan, Plesec Milan.

V mrzlem in vetrovnem vremenu smo opravili vzpon iz Luž (Koprivna) na zgornje Luže in v okviru letne poti na vrh Bistriške špice. Zaradi močnega vetra so se v vršnem delu naredili števili zameti in klože. Snežna podlaga je bila spremenljiva. Najboljša smuka je bila od gozdne meje v dolino. V gozdu je potrebno paziti na podrta drevesa, veje in štore, ki predstavljajo dodatne ovire za smučarja. Kljub temu smo na turi uživali.

DSC_0090 Vrh Bistriške špice. Slika je simbolična.

7.2.2015 Grohot pod Raduho 1550m- Janškovi travniki (Kam.-Sav. Alpe, Raduha). Gorjanc Jurij, Krznar Bojan, Žagar Zdenko in Naglič Peter.

Po zimski vaji GRS smo opravili spust po pršiču v dolino Koprivne. Startali smo pri GRS bajti in se s smučmi spustili mimo Bukovnika in Janška do ceste pri Šumevu. Smuka po “nedolžnih” travnikih je bila naravnost fantastična. Snega je ravno dovolj za brezskrbno smuko.

 

3.1.2015 Großer Speikkogel 2140m – Golica/Koralpe (Avstija, Lavanttalske Alpe). Krznar Bojan in Naglič Peter.

S turo sva začela pri spodnjem parkirišču na smučišču Koralpe (c.a. 1500m .nv.). Cesta, ki se zložno vzpenja proti Großhöllerhütte je bila za silo snežena in zelo pomrznjena. Nad Pomswasserfall-u sva zapustila cesto in preko lesenega mostu prečkala potok, ter nadaljevala proti Veliki krnici (Großes Kar). Približno na višini 1800m sva se odločila, da tokrat opraviva vzpon po grebenu, ki poteka vzhodno od Velike krnice. Tako sva se namenila proti Schäferkreuz-u, se povzpela na Hühnerstütze (1989m) in nadaljevala po grebenu, ki poteka v smeri sever-jug vse do Seespitz-a (2066m) in se konča z najvišjim vrhom Großer Speikkogel. Snega je bilo na grebenu bolj za vzorec.  Prebiti sva se morala čez snežne jezike, zaplate in pomrzneje trave. Priporočljiva tura ob večji količini snega in brezveterju. Zanimiva bi bila povezava Weinebene-Koralpe.

Op.: Trenutno je v krnici snega več kot dovolj za hojo s smučmi navzgor.

29.,30.12.2014 Trening tura na Peco (Avstrija, smučišče Peca). Krznar Bojan 29. in 30.12, Naglič Peter 30.12.

Trenutne razmere dopuščajo odličen turno smučarski trening po smučišču avstrijske Pece. Navzgor je snega ravno dovolj za brezskrbno hojo. Za spust pa je najbolje izbrati cesto oz. smučarsko progo, ki poteka ves čas po cesti v dolino. Označena je z modro – torej lahka proga in vijuganja je bolj malo. Bojan je v ponedeljek zaključil turo na vrhu zgornje vlečnice. Danes v torek pa sva končala z vzponom pri spodnji vlečnici. Na smučišču so ogromni kupi umetnega snega. Proge pospešeno pripravljajo- ratraki so na terenu in 3.1.2015 bo začetek smučarske sezone.

20.12.2014  Rinsennock 2334 m in Kornock 2193m (Avstrija, Nockberge). Krznar Bojan in Naglič Peter.

rinsennock1rinsennock4rinsennock2rinsennock3

S prelaza Turracherhohe sva se s turnimi smučmi povzpela desno od urejenih smučarskih prog mimo Hirschenkogla do vrha šestsede sedežnice (Kornock). Po krajšem počitku sva se odsmučala v dolino in se pripravila za ponoven vzpon. V drugo sva bila že tako ogreta, da se po 45 minutah na vrhu Kornock-a sploh nisva ustavljala in nadaljevala sva do najvišjega vrha (Rinsennock) nad smučiščem Turracherhohe. Skupno sva premagala c.a. 1100 m.nv. navzgor in to nama je bilo ravno dovolj, da sva se z navdušenjem v srcu po opravljeni prvi turi v sezoni podala na “apfelstrudel” v eno izmed osrednjih brunaric na smučišču.

V trenutnih snežnih razmerah ponovitev toplo priporočam!