Z gasilci na oživljanju z uporabo AED – 31.1.2016, Črna na Koroškem

aed-plus-pads

V nedeljo 31.1.2016 je okoli 13 ure močno zavila sirena gasilskega vozila tik ob hiši, kjer stanujem. Podzavestno skočim pred okno in opazim ekspresno hitenje gasilcev-prvih posredovalcev PGD Črna na Koroškem z defibliratorjem in vozilom proti centru Črne.

V naslednjem trenutku sem že pred hišo in prvega naslednjega gasilca, ki pridrvi pred Gasilski dom vprašam: ” A je oživljanje?, kje?, kam gremo?”. S poveljniške kabine vzamemo še ostalo prvo pomoč s kisikom in masko z ambu balonom. V trenutku smo v Rudarjevem, kjer skočimo z vozila in odhitimo v stanovanjski blok. Ko vstopimo v stanovanje so fantje že v “popolnem” ritmu oživljanja. Nič jih ne zmoti. S poveljnikom se samo pogledava in v trenutku vem, da je to znak, da se naj vključim v postopek. Pripravim masko z ambujem, pokleknem za glavo obolele in že smo v ritmu 30:2. Gasilci pri masaži srca so se menjavali na tri cikle. AED je “preračunaval”, vendar sunek ni bil izveden niti enkrat. Skupaj z reševalci in zdravnikom NMP Ravne na Koroškem smo se še dolgo trudili. A kljub ekspresni odzivnosti prvih posredovalcev, vrhunski opremi (nudili smo pomoč pri namestitvi “Lukas-a”), znanju in zdravili se je oživljanje končalo neuspešno.

To je bilo že peto posredovanje prvih posredovalcev v občini Črna na Koroškem od novembra 2014. GRS Koroške je z vsaj enim članom sodelovala v štirih primerih. Na dveh intervencijah sta sodelovala po dva člana. Od vseh primerov oživljanja je bil en primer uspešno rešen.

Navodila izvajanja TEMELJNIH POSTOPKOV OŽIVLJANJA (TPO) si preberite na spodnji povezavi:

http://www.prva-pomoc.mddsz.gov.si/index2497.html?sv_path=9589

Naglič Peter, GRS Koroške.

Dodatek k članku: Danes (6.2.2016) ob 3.30 zjutraj  so gasilci PGD Črna na Kor. ponovno posredovali pri oživljanju občana v Črni na Koroškem. Kljub hitri intervenciji je oseba umrla.

aed črna