Zimski tečaj vodnikov reševalnih psov na Vršiču

reševalni pes Kori
reševalni pes Kori

Dne 29.1.2014 sva v poznem popoldanskem času skupaj s KOS Rajkom in najinima psoma odšla proti Vršiču kjer sva se udeležila tečaja vodnikov lavinskih psov.

Ker sva  bila pozna (služba) sva po odobritvi načelnika s seboj vzela naše motorne sani. Čvešpl in Švarci sta naju zapeljala do drugega ovinka , naprej pa ni bilo možno saj cesta ni bila plužena, ampak samo poteptana z teptalnim strojem. Okoli 21.00 ure sva prispela na Erjavčevo kočo, kjer so me že čakali ostali inštruktorji. Po sestanku smo določili skupine in program dela v naslednjih dneh. Potem  smo še malo poklepetali  in odšli spat.

snežak prvi dan
snežak prvi dan

Ponoči je pričelo snežit in zjutraj je bilo že kar nekaj novega snega . Prvi dan smo lahko imeli delovišča v bližnji okolici, naslednji dan pa smo se vsi umaknili v bližino koče, saj so se začeli spontano prožit plazovi.  Naslednji  dan ni  bilo več mogoče delat v okolici koče saj je bilo preveč nevarno zaradi plazov. Eden izmed plazov iz Šitne gore se je sprožil preko parkirišča pod Erjavčevo kočo do vznožja steze ki vodi k koči. Ta dan bi se nam pridružil tudi Milan PLESEC s svojo psičko vendar smo ga zaradi nevarnosti odpoklicali in poslali domov.  Zaradi nastalih razmer smo se odločili da v soboto zjutraj zapustimo kočo in se vrnemo v dolino. Žal so naše motorne sani ostale na Koči na Gozdu saj se zaradi sproženih plazov na cesto  ni bilo več možno pripeljati. Pot s turnimi smučmi smo nadaljevali proti Mihovem domu in Ruski kapelici. Pri križu pod Rusko kapelico smo zaradi nevarnosti plazov zavili na pot ki vodi v Krnico. Domači reševalci so zagotovili da smo od koče v Krnici pa do Jase imeli poteptano pot do Krajnske Gore.  Vsi izmučeni  in premočeni smo prispeli k vozilom okoli 16.00 ure. Pot je bila zelo zahtevna in naporna saj je zapadlo veliko novega snega ( okoli 1,8 metra). Skupaj s članom iz Jezerskega sva se odpeljala do Jezera.  Na Jezerskem je naju čakal Mali in naju varno pripeljal domov.  Ta tečaj je bil za naju ena velika izkušnja in preizkušnja v zelo ekstremnih razmerah.

Hubert ENCI

udeleženci tečaja
udeleženci tečaja
snežak drugi dan
snežak drugi dan
hišica za pse
hišica za pse
S sankami se zaradi plazov in prevelike količine snega nismo uspeli prebiti v dolino
s sanmi se zaradi plazov in prevelike količine snega nismo uspeli prebiti v dolino